Nye klassiske toner i ukendte
musikalske rum. En refleksion af
tiden . En dyb vibration i
eftertiden.
Styrkede fællesskaber og nye Agendaer
Lydenskab er noget andet. Og vil noget mere. Et ensemble som siden 2011 har samlet sig i et internationalt kollektiv med base i Aarhus. En instrumental konstellation som skaber utraditionel lyd. Som har det som sin styrke. Et ensemble som skaber, udvikler og udfordrer med lyden som instrument til at gøre det.
Med afsæt i FN’s Verdensmål udvikler vi koncepter, metoder, undervisnings- og workshopmateriale i samarbejde med kunstnere, forskere, erhverv, kulturinstitutioner og publikum.
​
Lydenskab fokuserer på social forandring og har udviklet egne metoder til arbejdet med deltagelse, kulturudvikling, relationsdannelse, aktivt medborgerskab og publikumsudvikling. I et samspil mellem udviklingen af egen kunstnerisk praksis og en omverden, der stiller øgede krav til dialog og refleksion skabes samfundsaktuelle værker i nye kunstneriske formater. Lydenskab agerer frontløber i forhold til en miljømæssig bæredygtig udvikling af vores branche.
En Symfoni til Aarhus (2022)
Deltagelse
Deltagelsesprocesserne er i fokus og emner som fællesskaber, empowerment, demokrati og indflydelse, social inklusion, lokal udvikling og kulturel identitet undersøges i en fælles forskning mellem borgere, forskere og kunstnere.
Lydenskab har udviklet en antropologisk tilgang til arbejdet med borgerinddragende musik- og kunstprojekter. Ensemblet skaber personlige, stedspecifikke scenekunstneriske værker, som afspejler sammenhængen mellem mennesket og verden, fortid og nutid, lokale fællesskaber, de personlige historier og den fælles fortælling.
Ensemblet
Lydenskab har siden 2012 specialiseret sig i at lave involverende kunstprojekter gennem kunstnerisk samskabelse. Vi lytter til byerne, naturen, ulighederne, de unge, de gamle, de travle og de eftertænksomme og skaber ny, eksperimenterende musik og scenekunst, der har med det liv at gøre, vi lever nu. Lydenskab gør den klassiske musik til en aktiv komponent i samfundet, mens vi sammen med de folk vi involverer sætter aftryk på det samfund vi lever i.
​
Vi optræder på etablerede scener, som Det Kongelige Teater og klassiske musikfestivaler. Men vi står også på de utraditionelle scener. Omdanner nedlagte rådhuse, fængsler, tomme butikker og midlertidige koncertsale i samarbejde med byens kulturaktører, kunstnere og kreative skoler. Lydenskab har udviklet koncepter og projekter til blandt andet SPOT Festival, Tête à Tête Festival, Wundergrund Festival, KLANG Festival m.fl.
Lydenskab er påvirkningskraft.
Bølger af lyd og ambitioner. Det er toner af resonerende fællesskaber, stemmen af mødet med andre og den klassiske musik i nye dimensioner.
Resonerende Fællesskaber
Der opstår resonerende fællesskaber, når vi sammen med deltagere undersøger liv og kulturer gennem samtaler, der kredser om temaer som længsler, vaner, skønhed, frygt og håb. Der sker noget helt særligt, når vi sammen åbner op for forskelligheden, diversiteten og anderledes fremtidsverdener. Vi har opdaget at dette arbejde har et transformerende potentiale for deltagerne (og for os).
​
I sidste ende opfører vi sammen koncerter; musikalske og poetiske værker, der griber ord, sansninger og stemninger fra dialogen. På den måde bliver samskabelsen ikke bare ved snakken eller ender i skuffen. Der kommer et mærkbart kunstnerisk produkt ud af vores møder, som resonerer det fællesskab vi sammen har skabt. Der er efterfølgende mulighed for at indspille og dokumentere det fælles arbejde, ligesom processen kan foregå og udvikle sig over længere perioder.
Relationer og mangfoldighed
Grundlaget for Lydenskabs arbejde er den symmetriske relation til deltagere. Vi samskaber ligeværdigt og respektfuldt. Deltageren er ekspert i sit eget liv, og det er deltagerens viden vi er nysgerrige på. Den klassiske musik understøtter dialog og refleksioner gennem improvisation og virtuose og stemningsfulde formidlinger af klassiske værker.
Musikere
Lydenskab har samarbejdet med en lang række kunstnere. Blandt andre:
Juliana Hodkinson, komponist
Gerd Laugesen, forfatter
Gorm Askjær, komponist
Katie Mitchell, director
Ursula Andkjær Olsen, forfatter
Kristina Holgersen, komponist og sanger
Lilibeth Cuenca Rasmussen, performancekunstner
Andrea Pellegrini, operasanger
Katinka Fogh Vindelev, operasanger
Bo Gunge, komponist
Birgitte Alsted, komponist
Sandra Boss, komponist
Louise Alenius, komponist
Ard Jongsma, fotograf / filmkunstner
Ulla Bendixen og Martin Døssing Ottosen, musikere
Rikke Frigast, instruktør
Siff Vintersol, skuespiller
Dy Plambeck, forfatter
Claus Handberg, forfatter